מבצע

הבחירות בישראל 2001

  • מאת:
  • שנה:
  • כריכה: רכה | קיים גם באנגלית
  • מספר עמודים: 165 עמ’
  • מחיר: 60 ₪ מחיר מבצע: 30.0 ₪

הקובץ סוקר את המאפיינים המרכזיים של הבחירות, תוך הדגשת הצירוף של שיטת הבחירה הישירה והמצב הביטחוני הייחודי כמפתח להבנת בחירות 2001.

הבחירות המיוחדות שנערכו ב-6 בפברואר 2001 היוו את הפרק האחרון בעלילה הפוליטית הישראלית שכותרתה הבחירות הישירות לראשות הממשלה. חודש לאחר הבחירות וזמן קצר לפני כניסתה לתפקיד של ממשלת האחדות הלאומית של שרון, שבה ישראל לשיטת הבחירות הישנה לבחירת ראש ממשלתה.

בחירות 2001 יצאו לדרך בעקבות התפטרותו של אהוד ברק, כאשר גורמים פוליטיים, דיפלומטיים וחוקתיים תרמו כולם את חלקם להקדמת הבחירות. ברק נבחר במאי 1999 על מצע של שלום, אך שיחותיו עם הפלסטינים נכשלו, אלימות פרצה בקרב הפלסטינים והתקפות הטרור הלכו וגברו. סדר היום הציבורי התמקד אם כך בביטחון, על רקע אובדן השכנוע בתוקפם של הסכמי שלום וחוסר אמון בממשלה. לאור זאת, סוגיות הביטחון והשטחים הניעו את בחירות 2001 ועמדו במרכז מערכת הבחירות.

אריאל שרון זכה בניצחון הגדול ביותר בתולדות הבחירות בישראל, כאשר השיג שיעור חסר תקדים של 62.4% מקולות הבוחרים. אולם, יש לקחת בחשבון שהיתה זו הפעם הראשונה שהתקיימו בחירות מיוחדות לראשות הממשלה, וששיעור המשתתפים בבחירות מעולם לא היה כה נמוך כפי שהיה ב-2001. שיעור ההצבעה עמד על 62.3% לעומת ממוצע של כ- 80% במערכות הבחירות האחרות.

הקובץ סוקר את המאפיינים המרכזיים של הבחירות. שמיר ואריאן בוחנים את הגורמים שהשפיעו על ההחלטה על אופן ההצבעה ועל הימנעות, בעיקר בקרב ציבור הבוחרים היהודי. ג'מאל מתמקד בציבור הבוחרים הערבי, ובשיעור הנמנעים מתוכו, הגבוה במיוחד. ויימן ווולפספלד סוקרים את מערכת הבחירות, ונחמיאס ונבות דנים בקואליציית השלטון של שרון לאחר הבחירות. כל הכותבים מדגישים את הצרוף של שיטת הבחירה הישירה והמצב הביטחוני הייחודי כמפתח להבנת בחירות 2001.

 קיים גם באנגלית

מבוא
                                                                                                                 
הימנעות והצבעה בבחירות 2001
מיכל שמיר, החוג למדע המדינה, אוניברסיטת תל אביב
אשר אריאן, החוג למדע המדינה, אוניברסיטת חיפה והמכון הישראלי לדמוקרטיה

הימנעות כהשתתפות: על תעתועי הפוליטיקה הערבית בישראל
אמל ג'מאל, החוג למדע המדינה, אוניברסיטת תל אביב

בחירות 2001: התעמולה שלא שינתה דבר                      
גבריאל וימן, החוג לתקשורת, אוניברסיטת חיפה
גדי וולספלד, המחלקות למדע המדינה ותקשורת, האוניברסיטה העברית

הבחירה הישירה של ראש ממשלה וקואליציות רחבות: ממשלת שרון
דוד נחמיאס
, החוג למדע המדינה, אוני' תל אביב והמכון הישראלי לדמוקרטיה
דורון נבות, המכון הישראלי לדמוקרטיה

מפתח