מדד השלום

61% העברת השגרירות האמריקנית תצית אלימות

| מאת:

רוב הציבור הישראלי חושש מהשלכות העברת השגרירות, אך לא חושב שזו סיבה מספקת לדחות את המהלך, כך עולה ממדד השלום החודשי. כמו כן, על רקע חקירות רה"מ, העידו 62.5% מהציבור כי אינם מאמינים לאמירתו של רה"מ כי "לא יהיה כלום כי אין כלום"

מדד השלום החודשי של המכון הישראלי לדמוקרטיה ואוניברסיטת תל-אביב, מוצא כי בסך הכל הציבור הישראלי נותן אמון בשומרי הסף בנושא חקירות נתניהו. הישראלים גם סבורים שישנו סיכוי גבוה לפרוץ אלימות בעקבות פתיחת השגרירות בירושלים ושהנושא הבוער ביותר לטיפול במדינה הוא הפערים הכלכליים-חברתיים.

להלן עיקרי הממצאים:
התמיכה בנתניהו- מחצית מהציבור ( 55% ) סבור שאם יוגש נגד רה"מ נתניהו כתב אישום, עליו להתפטר. שני שליש מתנגדים לרעיון שיוצע לנתניהו חנינה אם יודה בהאשמות נגדו ויתפטר. ואילו 62.5% לא מאמינים לאמירתו של ראש הממשלה כי "לא יהיה כלום כי אין כלום".

האמון בשומרי הסף- 50% מהישראלים סומכים על מקצועיות המשטרה בניהול החקירות נגד נתניהו (לעומת 45% שאינם סומכים עליה). בנוסף, 54% סומכים על היועץ המשפטי לממשלה שיכריע באופן מקצועי בנושא תיקי נתניהו ו-55% סומכים על המקצועיות והיושרה של מערכת המשפט בישראל.

מה יכול לגרום להתפרצות אלימות מהצד הפלסטיני? על רקע הדיווחים על ההידרדרות במצבו הבריאותי של אבו מאזן, הציבור הישראלי חצוי בשאלה האם אחרי עידן אבו מאזן תחול התפרצות אלימה נגד ישראל (40.5% סבורים שהסיכוי לכך נמוך ו-42.5% סבורים שהסיכוי גבוה. דווקא הנסקרים הערבים, סבורים ברובם (70%) שהסיכוי נמוך.
לעומת זאת, 61% מהישראלים סבורים שעם ההעברה המתוכננת של השגרירות האמריקאית לירושלים לקראת יום העצמאות, קיים סיכוי גבוה להתפרצות אלימה. עם זאת, 59.5% מאלו שענו כי יש סבירות גבוהה שפתיחת השגרירות תוביל לאלימות, סבורים שלא כדאי לדחות את פתיחתה מסיבה זו.

להציב בראש סדר עדיפויות: לפי הסקר, הסוגיה הבוערת ביותר שעל הממשלה לטפל בה היא סגירת הפערים החברתיים-כלכליים בחברה הישראלית. 41% סבורים שזוהי המשימה החשובה ביותר לטיפול במדינה בעוד ש-23% חושבים שהמאבק בשחיתות צריך לקבל עדיפות עליונה. רק 14.5% סברו שהאיום האיראני הוא הנושא החשוב ביותר לטיפול, 10% סבורים שהמשא ומתן עם הפלסטינים הוא הנושא החשוב ביותר ו- 7% ציינו את שילוב החרדים בצבא ובתעסוקה.


הסקר נערך על ידי פרופ' אפרים יער מאוניברסיטת תל-אביב ופרופ' תמר הרמן מהמכון הישראלי לדמוקרטיה בין התאריכים 13 ל-14 במרץ 2018 בקרב 600 מרואיינים המהווים מדגם ארצי מייצג.

למדד המלא.