חוות דעת

חוק הפייסבוק

תזכיר חוק הסרת תוכן המהווה עבירה מרשת האינטרנט התשע"ו-2016

| מאת:

לקראת הדיון היום (א') ב"חוק הפייסבוק" בוועדת השרים לענייני חקיקה, נשלחה אמש לשרים חוות דעת מפורטת מטעם המכון הישראלי לדמוקרטיה הגורסת כי מדובר בחוק בלתי ישים, העלול ליצור צנזורה בלתי מידתית בהליך משפטי בלתי תקין וכן כי אין לו תקדים מול חקיקה במדינות אחרות בעולם.

בחוות הדעת, מציינת ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר, ראש התכנית לדמוקרטיה בעידן המידע במכון, כי מדובר בהצעה חסרת תקדים בהיקף הפגיעה שלה בחופש הביטוי בקנה מידה בינלאומי. יתר על כן, מסבירה שוורץ-אלטשולר, כי במדינות אחרות, דוגמת ארצות הברית, ספק התוכן (קרי- חברות כמו פייסבוק וגוגל) אינו נושא באחריות אותה מבקש החוק להחיל על התכנים. כך, במידה ויופעל החוק בישראל, יצטרכו חברות אלו לבחור האם להפר את החוק הישראלי או את החוק במדינה בה יושבים משרדי החברה או במדינה בה הועלה הפוסט.

שוורץ-אלטשולר מוסיפה, כי החוק אף נותן את הסמכות להסרת התכנים בבית משפט מנהלי ולא בבית משפט המוסמך לדון בעניינים פליליים כמו עבירות הסתה וטרור. כך, יתכן מצב בו בית משפט מנהלי מקיים הליך כלפי עבירות פליליות, במתכונת של דיון מנהלי. מעבר לבעייתיות בעצם קיום ההליך באופן שכזה, מדובר בפתח למצב שבו המדינה תעדיף לפנות לדרך "הקלה" ולהסיר תכנים מסוימים, אך כותב התוכן כלל לא יועמד לדין פלילי גם אם מדובר בתוכן שהוא בגדר הסתה לטרור או עבירת שנאה. בהקשר זה, החוק אף מעמיד עבירות מסוגים שונים- עבירות פרטיות, הסתה לטרור ופשעי שנאה, תחת אותו החוק ואותו המנגנון באופן בלתי סביר.

לבסוף, מציינת ד"ר שוורץ-אלטשולר, כי החוק עלול ליצור מצב אבסורדי שבו תוכן מצונזר אך ורק בישראל וממשיך להיות מופץ במדינות אחרות. וממילא יש לזכור שרשת האינטרנט מאפשרת פלטפורמות בלתי מוגבלות ולכן גם אם יוסר תוכן בפלטפורמה אחת, לא ניתן יהיה למנוע כליל את הפצתו. לפיכך, מדובר בחוק לא ישים, שעלול ליצור פגיעה בלתי מידתית בחופש הביטוי והליכים בלתי תקינים שיהיה קשה ליישמו מול חברות בינלאומיות.

קראו את חוות הדעת המלאה