סקר בזק – סיום מבצע "שאגת הארי": כרבע מהיהודים ו-70% מהערבים חשו הקלה בעקבות ההכרזה על הפסקת אש
כמחצית מהיהודים חושבים שמצבה האסטרטגי-ביטחוני של ישראל טוב יותר לאחר המבצע, רבע חושבים שמצבה לא השתנה ושיעור דומה מאמינים שהוא הורע. בציבור הערבי: כמחצית מאמינים שמצבה של ישראל הורע, רק 16% חושבים שמצבה טוב יותר ● 92% מהיהודים נותנים ציון גבוה לצה"ל על ניהול המבצע, רק 38% מעריכים באופן דומה את תפקוד הממשלה ● 80% מהיהודים סבורים שיש להמשיך את הלחימה נגד חיזבאללה בלבנון, בלי קשר להתפתחויות באיראן. בציבור הערבי שני שלישים מתנגדים להמשך הלחימה שם
מטוס קרב ישראלי, אפריל 2026 | Photo by Nati Shohat/Flash90
מתודולוגיה
סקר בזק בנושא הפסקת האש בין ארה"ב לאיראן נערך על-ידי מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה. בסקר שנערך באינטרנט בין התאריכים 9-12/4/2026 רואיינו 502 איש ואשה בשפה העברית ו-100 בשפה הערבית, המהווים מדגם ארצי מייצג של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 18 ומעלה. טעות הדגימה המרבית לכלל המדגם 3.99% ± ברמת ביטחון של 95%. עבודת השדה בוצעה על ידי חברת איי פאנל. לקובץ הנתונים המלא ראו https://dataisrael.idi.org.il.
- רק כרבע מהיהודים חשו מידות שונות של הקלה עם ההכרזה על הפסקת האש בין ארה"ב לאיראן. כשליש דיווחו שלא הרגישו הקלה או מועקה וכ-40% שהרגישו דרגות שונות של מועקה.
- בקרב הערבים רוב גדול מאוד (70%) חשו הקלה בעקבות ההכרזה על הפסקת האש. רק מיעוט (12%) חשו מועקה במידות שונות.
איך הרגשת כששמעת על הפסקת האש בין ארה"ב לבין איראן? (%)
- במדגם היהודים, בשמאל שיעור החשים מועקה לדרגותיה בשל הפסקת האש היה נמוך מאשר במרכז ובימין ושיעור המרגישים הקלה – גבוה מאשר בשני המחנות האחרים. שיעור מי שבחרו באפשרות לא הקלה ולא מועקה היה גבוה יותר בימין ובמרכז מאשר בשמאל.
%, יהודים שמאל מרכז ימין מועקה די או מאוד רבה 31 35 40 לא מועקה ולא הקלה 24 34.5 36 הקלה די או מאוד רבה 38 28 22
- פילוח לפי מחוזות של מדגם היהודים מעלה כי המועקה הרבה ביותר בעקבות הפסקת האש הורגשה בצפון (48%) והנמוכה ביותר - ביהודה ושומרון/הגדה המערבית (29%). כאן גם שיעור מי שלא חשו הקלה או מועקה היה הגבוה ביותר (46%). שיעור מי שהרגישו כך במידה הנמוכה ביותר היה בצפון (21%). השיעור הגבוה ביותר של מי שחשו הקלה היה בירושלים ובדרום (31% כול אחד) והנמוך ביותר בחיפה (21%), אבל ההבדלים בין שיעורי מי שחשו הקלה בין האיזורים השונים היו קטנים יחסית. (במדגם הערבים לא יכולנו לעשות פילוח אזורי בשל המספר הקטן של המרואיינים).
- שיעור הנשים היהודיות שחשו מועקה היה מעט גבוה יותר משיעור הגברים (40% לעומת 36%). לא נמצא הבדל של ממש בתחושות נשים וגברים ערבים בנושא זה.
- פילוח לפי גיל של התחושות במדגם היהודים העלה רק ממצא מעניין אחד – המבוגרים ביותר חשו פחות מועקה מקבוצות הגיל הצעירות יותר בעקבות הכרזת הפסקת האש (בהתאמה 55 ומעלה חשו מועקה 34%, לעומת 35-54 40.5%, 18-34 39%).
- כמחצית מדגם היהודים סבורים שמצבה האסטרטגי-ביטחוני של ישראל בעקבות מבצע "שאגת הארי" הוא די או הרבה יותר טוב. קצת פחות מרבע סבורים שהמצב לא השתנה וכך גם שיעור מי שסבורים שהוא הורע.
- בקרב הערבים כמחצית מעריכים שמצבה האסטרטגי-ביטחוני של ישראל די או הרבה פחות טוב בעקבות מבצע "שאגת הארי", כרבע השיבו כי הוא לא השתנה, ורק מיעוט קטן (16%) השיבו שהמצב די או הרבה יותר טוב.
האם מצבה האסטרטגי-ביטחוני של ישראל כיום יותר טוב או פחות טוב מאשר לפני מבצע "שאגת הארי"? (%)
- במדגם היהודים בשמאל מחצית (51%) מעריכים כי מצבה האסטרטגי-ביטחוני של ישראל בעקבות המבצע הוא די או הרבה פחות טוב ורק 18% שהוא השתפר. במרכז 34% מעריכים שמצבה יותר טוב ו-29% שמצבה פחות טוב. בימין יש רוב ברור (62%) שלדעתם מצבה של ישראל השתפר בעקבות המבצע ורק 15% שהוא הורע.
- בקרב היהודים למעלה מ-90% מעניקים לצה"ל הערכה חיובית, אך רק 38% חושבים כך לגבי תפקוד הממשלה.
- בקרב הערבים שיעורי ההערכה החיובית נמוכים משמעותית לגבי שני הגופים: מעט יותר משליש מעריכים בחיוב את תפקוד צה"ל ורק עשירית מעריכים כך את תפקוד הממשלה.
- פילוח לפני מחנות פוליטיים (יהודים) מגלה הערכה גבוהה מאוד לצה"ל בשלושת המחנות, אם כי במרכז ובימין ההערכה גבוהה יותר מאשר בשמאל.
- הערכת הממשלה נמוכה באופן משמעותי בהשוואה לצה"ל בכל המחנות. הפערים בין המחנות בהערכת תפקוד הממשלה גדולים: במרכז, ועוד יותר מכך בשמאל, שיעור נמוך מאוד מעריכים לחיוב את ניהול המלחמה על ידי הממשלה, כאשר בימין מעט יותר ממחצית מעריכים אותו כך.
שיעורי הנותנים לכל אחד משני הגופים הבאים ציונים גבוהים (4-5) על ניהול מבצע "שאגת הארי" (על סולם שבין 1=גרוע ל-5=מצוין) (%)
- בקרב כלל המדגם, פערים התגלו בהערכת ניהול הממשלה את המבצע בין המצביעים בבחירות 2022 למפלגות הקואליציה השונות, אם כי בכולן רוב המרואיינים העניקו לה ציון טוב או מצוין. בקרב מצביעי הליכוד "רק" 59% מעניקים לממשלה ציון גבוה על ניהול המבצע, בקרב מצביעי ש"ס – 69%, הציונות הדתית – 71%, וביהדות התורה – 83%. כצפוי, רוב המצביעים למפלגות האופוזיציה בבחירות 2022 העניקו ציונים נמוכים לתפקוד ממשלה.
- צה"ל זוכה לשיעורים גבוהים מאוד של המעניקים לו ציונים גבוהים על תפקודו בקרב מצביעי כול המפלגות היהודיות, בין 84% (מצביעי ישראל ביתנו) ל-97% (מצביעי המחנה הממלכתי). בקרב מצביעי המפלגות הערביות, שיעורי הנותנים לצבא ציוני הערכה גבוהים היא נמוכה יותר: רק 22% ממצביעי רע"ם ו-26% ממצביעי חד"ש העניקו לצה"ל ציון גבוה.
- במונחי ציונים ממוצעים, נמצא הפער הגדול ביותר בין הערכת תפקוד הממשלה לתפקוד הצבא בקבוצת הגיל המבוגרת ביותר במדגם היהודים (55 ומעלה). ציון הממוצע שקבוצת מרואיינים זו נתנה לממשלה היה 2.85 בלבד (בהשוואה לקבוצת הצעירים ביותר שנתנו לה 3.03 וגילי הביניים שנתנו ציון ממוצע 2.91) ואילו לצבא ניתן בקבוצה זו ציון הממוצע 4.75 (בהשוואה ל-4.60 שנתנה קבוצת הגיל הצעירה ביותר ו-4.69 שנתנו גילי הביניים).
- שאלנו: "מה הסיכוי שההסכם שאולי יושג בין ארה"ב לאיראן יביא בחשבון במידה ראויה את ביטחון ישראל?" רוב גדול במדגם היהודים הם פסימיים (72%). רק מיעוט קטן (20.5%) סבורים כי גבוהים הסיכויים שההסכם שיושג בעקבות הפסקת האש יביא כראוי בחשבון את ביטחון ישראל.
- הערבים פחות פסימיים מהיהודים לגבי הסיכוי שהסכם בין ארה"ב לאיראן ייטיב עם בטחון ישראל. אמנם קצת יותר ממחצית סבורים כי הסיכויים לכך הם די או מאוד נמוכים, אבל יותר משליש (38%) מעריכים כי יש לכך סיכוי די או מאוד גבוה.
מה הסיכוי שההסכם שאולי יושג בין ארה"ב לאיראן יביא בחשבון במידה ראויה את ביטחון ישראל? (%)
- במדגם היהודים השמאל הם הפסימיים ביותר בנדון, אבל גם בשני המחנות האחרים הרוב אינם סבורים כי הסכם בין ארה"ב לאיראן יביא בחשבון כראוי את ביטחון המדינה (בהתאמה 84.5%, 74%, 68%).
- רוב עצום במדגם היהודים (80%) השיבו כי יש להמשיך את הלחימה בלבנון נגד חיזבאללה בלי קשר להתפתחויות באיראן אפילו אם הדבר יוליך לחיכוך עם הממשל האמריקני.
- בקרב הערבים רוב של שני שלישים (66%) הם נגד המשך הלחימה בלבנון.
האם ישראל צריכה או לא צריכה להמשיך את הלחימה בלבנון נגד חיזבאללה בלי קשר להתפתחויות מול איראן, גם אם פירוש הדבר חיכוך עם הממשל האמריקני? (%)
- במדגם היהודים בשמאל מעל למחצית הם בעד המשך הלחימה נגד חיזבאללה בלבנון (56%) כאשר במרכז וביתר שאת בימין מדובר ברוב הגובל בקונצנזוס בזכות המשך הלחימה גם אם פירוש הדבר חיכוך עם הממשל האמריקני (74%, 89% בהתאמה).
- פילוח מדגם היהודים לפי אזורים לא העלה הבדלים גדולים, כי בכולם נמצא רוב למצדדים בהמשך הלחימה נגד חיזבאללה. עם זאת השיעור הגבוה ביותר התומכים בהמשך הלחימה נמצא דווקא באזור המרכז (84%) והנמוך ביותר ביהודה ושומרון/הגדה המערבית (64%). בצפון ובחיפה (79% כול אחד) תומכים בהמשך הלחימה גם במחיר חיכוך עם ארה"ב.