סיקור מושב: הגיל הנשכח במגזר הערבי

סיקור המושב של פורום קיסריה ה-19, שנערך בתאריכים 19-20 ליוני 2011, בנושא הגיל הנשכח במגזר הערבי - על השתלבותם של צעירים בגילאי 18-22 בלימודים, בחברה ובכלכלה בישראל.

ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה), לשעבר השר לענייני מיעוטים, נשא דברים במושב הראשון של כנס קיסריה במכללה למינהל והתייחס לתחום שעליו היה מופקד עד לפני כמה חודשים. בין היתר מתח ח"כ ברוורמן ביקורת על היחס הממשלתי והציבורי לבני המגזר הערבי, וטען כי ערביי ישראל מעוניינים להשתלב בחברה הכללית - אך לעתים קרובות אינם מקבלים הזדמנות לעשות זאת.

"היהודים לא מכירים את האוכלוסייה הערבית, וגם את התקשורת הם לא מעניינים", אמר ברוורמן, והוסיף: "רוב הערבים רוצים להיות חלק ממדינת ישראל ורוצים להיות שותפים למדינת ישראל".

לדבריו, "מימוש ההבטחה שישראל תהיה חברת מופת שוויונית" טומן בחובו "פוטנציאל כלכלי אדיר" שגם ימנע "הקצנה בטחונית", כהגדרתו. "אני מאוד חושש מהגישה הנוכחית של מדינת לישראל לגבי הבדואים", העיר.

לדברי ח"כ ברוורמן, אחד הכלים המרכזיים לשילוב מהסוג שהוא מציע הוא הגברת שיעור הצעירים הערבים המתנדבים לשירות לאומי. "יש להוציא את השירות הלאומי ממשרד הביטחון ולהעביר אותו למשרד הרווחה", הצהיר ברוורמן, והעריך באמצעות מהלך זה ניתן יהיה לגרום לכ-10,000 צעירים בני המגזר הערבי להתנדב לשירות לאומי. "ערבים ישרתו הרבה יותר", הבטיח.

שר הביטחון לשעבר, משה ארנס, קרא מעל בימת פורום קיסריה למדינה להחיל רפורמה בתחום הגיוס ולפעול לשילוב מוגבר של בני המגזר הערבי בצה"ל. "בית הספר הטוב ביותר במדינת ישראל הוא צבא הגנה לישראל", אמר ארנס.
"מי שלא הולך לצבא פשוט מחמיץ הזדמנות לקדם את עצמו בחיים ובשוק העבודה", הוסיף.

לדבריו, ההחלטה לא לגייס לצבא את רוב בני המגזר הערבי בארץ אינה עולה בקנה אחד עם ערכים דמוקרטיים. "במדינה דמוקרטית, החלטה כזאת, שמבוססת על הגדרה אתנית, היא אנומליה", אמר. "השירות האזרחי איננו כמו שירות צבאי", העיר בהקשר זה. 

ירום אריאב, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, קורא לציבור הישראלי לפעול לביטול הדרת הציבור הערבי בישראל. "יש כאן מקרה של אפליה. פשוטו כמשמעו", הצהיר אריאב במושב בנושא "הגיל הנעלם במגזר הערבי" בפורום קיסריה.

לטענת אריאב, קשה לטפל בנושא השתלבותם של צעירים בני המגזר הערבי במשק בשל "דעות קדומות ואפליה". לדבריו, אף שמדובר בבעיה קשה - היא אינה זוכה למענה ראוי, במיוחד ביחס לנסיונות למצוא פתרון לבעיה דומה בקרב האוכלוסייה החרדית.

בהתייחס לקבוצת בני המגזר הערבי מתחת לגיל 30 שבהם עסק הדיון, הוסיף אריאב: "יש להסתכל על הכלים והיעדים הריאליים כדי להבין מה קורה בקבוצת הגיל הזו. אנו רואים כי בעיקר אצל הגברים, הקבוצה הלא פעילה היא זו שנשרה מבית הספר, והם מצויים בקבוצת סיכון מלכתחילה - פשע, עבריינות וכו'".

שלמה דוברת קורא לבחון אפליה מתקנת כלפי ערביי ישראל ולהקצות לצורך כך מיליארדי שקלים. "ברמה התקציבית, ישנה אפליה חמורה בין ילד יהודי לילד ערבי בישראל", הצהיר דוברת במושב בנושא "הגיל הנעלם במגזר הערבי" בפורום קיסריה.
לדבריו, אם בוחנים את ההשקעה בתלמידים הערבים לעומת ההשקעה בתלמידים יהודים, ניתן למצוא לעתים פער של 40%-60% בתקצוב - פער שלדבריו מחריף לנוכח מצבם הכלכלי של בני המגזר הערבי. "הפתרון הוא פתרון תקציבי משמעותי של הרבה מיליארדים של שקלים", אמר.

"הצפיפות הפיזית היא חסרת תקדים, הפיגור בתשתיות הוא דרמטי, יש אפליה תקציבית מאד גדולה. האפליה התקציבית בנושא הערבי היא מאוד משמעותית - והתשובה היא חוק", אמר.

עוד התייחס דוברת להצעת החוק שמקדמת סיעת ישראל ביתנו, שלפיה תינתן אפליה מתקנת ליוצאי צבא שיבקשו לעבוד בשירות המדינה. "מדובר בחוק שערורייתי", אמר. "האינטרס העליון של מדינת ישראל הוא לשלב את ערביי ישראל בכלכלה - ויש מקום לשקול אפליה מתקנת שלהם שתעוגן בחקיקה".

לדבריו, יש להתייחס לסייע להשתלבותם של בני המגזר הערבי בשוק העבודה כפי שהתייחסו בעבר לנשים. "צריך לתת לכוחות השוק לפעול - אבל אני לא בטוח שזה עובד. אני מציע את זה כנושא לבדיקה וחקירה וחשיבה, כי יש לי הרבה התנגדות אידיאולוגית לאפליה מתקנת".

כמו כן מתח דוברת ביקורת על תפקודם של נבחרי הציבור המייצגים את האוכלוסייה הערבית בישראל: "ההשתלבות של הערבים תלויה במגזר היהודי ובמדינה, אבל גם במנהיגות של הציבור הערבי - לצערי, המנהיגות הפוליטית של המגזר איננה מיוצגת כראוי - לשם השוואה, אנחנו רואים מה הציבור החרדי הצליח להשיג.

"המנהיגות הערבית עוסקת בנושאים פוליטיים, ולטעמי היא קיצונית ואינה עוסקת מספיק בהשתלבות הכלכלית של בני המגזר הערבי. הייתי רוצה לראות חברי כנסת ערבים צועקים לא רק בנושא השלום והנושא הפלסטיני, אלא גם בנושא ההשתלבות של ערבים בחברה ובכלכלה".  

מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר יוסי קוצ'יק מאשים את ממשלת ישראל באפליה מכוונת ושיטתית של הציבור הערבי בישראל. בתגובה לממצאי מחקר שהציגו פרופ' צבי אקשטיין וד"ר מומי דהן במושב בנושא "הגיל הנעלם במגזר הערבי" בפורום קיסריה אמר קוצ'יק: "אין סיכוי שהרעיונות ייושמו, כי הממשלה באופן מובנה, מעל ומתחת לפני השטח, מריצה מדיניות של אפליה מובנית".

לדבריו, מהתוכנית לשילוב אזרחי ישראל הערבים במשק שהונהגה בתקופתו במשרד ראש הממשלה לא נותר דבר. "אני זוכר את תקופתי, תוכנית ה-4 מיליארד - ולא נשאר ממנה דבר. כל הדיונים לא יועילו כהוא זה, אלא אם כן הממשלה וראש הממשלה יחליטו שמטפלים בפערים עם משאבים רבים ובמטרה להפסיק את המדיניות הגזענית הממשלתית".

 

תכנית המחקר יחסי ערבים יהודים

יום עיון: המיעוט הערבי במדינת לאום יהודית: היבטים היסטוריים, משפטיים וחברתיים, אפריל 2011