מאמר דעה

גם בראש המשרד לשוויון חברתי יעמוד גבר

במציאות שבה מכהנות 0 נשים כמנכ"ליות משרדי ממשלה וברקע פסיקת בג"ץ שקבעה כי הממשלה מפרה את חובתה לדאוג לייצוג הולם, החלטת השרה לשוויון חברתי למנות מנכ"ל גבר היא זלזול בבית המשפט ודוגמא לכך שמשבר חוקתי לפעמים מגיע בצעדים קטנים

| מאת:

Photo by Yonatan Sindel/Flash90

ההודעה שהתפרסמה אתמול היא לא פחות ממדהימה: כפי שפרסמה לראשונה טל שלו ב"וואלה", השרה לשוויון חברתי ממנה גבר לתפקיד מנכ"ל משרדה, זה כאשר יש אפס מנכ"ליות מתוך יותר משלושים משרדי ממשלה. הנתון הזה כבר הפך להיות סמל לא רק ליחסה של הממשלה כלפי ייצוג נשים וערך השוויון, אלא גם ביטוי לאי-ציות לדין ולשלטון החוק, המחייב ייצוג הולם לנשים בשירות הציבורי.

מלבד ההיגיון והמחויבות לשוויון, רק בפברואר פסק בג"ץ כי המדינה מפרה את חובתה למנות נשים לתפקידים בכירים. אפשר לחשוב כי הפסיקה החד משמעית, שקבעה שהיעדר הייצוג החמיר משמעותית בתקופת הממשלה הנוכחית, יובילו את הממשלה לתקן את דרכיה.

אלא שמאז הפסיקה מונו כבר חמישה מנכ"לים, כולם גברים. האם אפשר לדמיין כי במשרדי האוצר, החדשנות, הגנת הסביבה, התקשורת והביטחון אי אפשר היה למצוא אישה מתאימה לתפקיד? ברור שלא. אין בכך אלא שיקוף של זלזול מוחלט בפסיקתו של בג"ץ ובחובה על פי דין, וכמובן גם ביטוי לחוסר המחויבות כלפי נשים. כך, במקום להכריז בראש חוצות שאין לשרים כוונה למלא אחר פסיקת בג"ץ (כמו שנעשה במקרה של פיטורי ראש השב"כ ומינוי נשיא בית המשפט העליון), במקרה הזה הם פשוט מתעלמים. המחוקק ובית המשפט פוסקים, והשיירה עוברת.

עכשיו מצטרפת להתנהלות הבעייתית הזו גם הודעתה של השרה לשוויון חברתי. המשרד שכל ערכיו אמורים להיות מושתתים על ערך השוויון, זה שאחראי בממשלה על הרשות לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי, ינוהל גם הוא על ידי גבר. כלומר, במקום שהמשרד לשוויון חברתי יפגין דוגמא אישית, יפעל בהתאם לייעודו ואף ינזוף בשרי הממשלה, הוא מצטרף להתעלמות המופגנת והמזלזלת שלהם.

במציאות של אפס מנכ"ליות במשרדי ממשלה, אין צורך בנתונים נוספים כדי להסביר את היקף האפליה. אבל אם בכל זאת צריך הקשר היסטורי, נתונים שנאספו על ידי צוות מחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה מלמדים שמאז 2003 ועד היום מונו 38 מנכ"ליות מתוך 243, דהיינו 16% בלבד. זהו מספר שאיננו מעורר גאווה לכל ממשלות ישראל, אולם אפילו הוא, גבוה מאפס. בדיון שנערך השבוע בוועדה לקידום מעמד האישה הוצגו על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת נתונים בעייתיים עוד יותר ביחס לייצוג נשים חרדיות, ערביות ויוצאות אתיופיה בדרגים הבכירים בשירות הציבורי. לעתים מדובר במספרים חד ספרתיים בלבד.

סקר שערכנו לאחרונה במכון, הראה כי 71% מהציבור מאמינים שצריך להגדיל את מספר הנשים בכנסת, בממשלה ובמשרות הבכירות בשירות הציבורי, בשאיפה לייצוג שוויוני בין נשים לגברים. למעשה, רק 25% התנגדו לכך. 63% מבוחרי הליכוד בבחירות האחרונות תמכו גם הם בהגדלת מספר הנשים בשירות הציבורי.

בג"ץ קבע בפסק דינו כי על הממשלה לגבש עד אוגוסט הנחיות כיצד להבטיח ייצוג הולם לנשים במשרות אמון, לרבות משרות מנכ"ל. כפי שנראה בשלב זה, לפני שתגיע לשלב גיבוש ההנחיות – תצטרך הממשלה להיזכר קודם במחויבותה לשלטון החוק.


פורסם לראשונה בהארץ