סקירה

עוד פרישה ועוד פרישה: הסיעות שפרשו מהקואליציה בשל מחלוקות אידיאולוגיות

ממשלת ישראל ה-37 היא לא הראשונה המתמודדת עם טלטלות בתוך הקואליציה. ההיסטוריה הפוליטית של ישראל משופעת בהתפטרויות שרים ופרישת סיעות. אבל ניסיון העבר מלמד שברוב המקרים טלטלות כאלה לא מפילות ממשלות

| מאת:

Photo by Yonatan Sindel/Flash90

בינואר 2025 התפטרו שלושת שרי עוצמה יהודית מממשלת נתניהו בשל התנגדותם לעסקת החטופים. חודשיים אחר כך הם חזרו לשורות הקואליציה ולתפקידיהם בממשלה. ביולי – אלה המפלגות החרדיות המודיעות על פרישה על רקע משבר חוק הגיוס. נציגי אגודת ישראל ודגל התורה (שתי המפלגות המרכיבות את סיעת יהדות התורה) התפטרו מתפקידיהם בממשלה ובכנסת ופרשו מהקואליציה, בעוד ש"ס לא "הלכה עד הסוף": נציגיה התפטרו מהממשלה אך לא מהקואליציה. פרישות אלה צימקו את בסיס הקואליציה וכך גם יכולת התמרון של ראש הממשלה, אבל האם פירושו של דבר שהממשלה הנוכחית הגיעה לסוף דרכה? לא בהכרח. 

הטבלה להלן מביאה מקרים בולטים של סיעות אשר פרשו מהקואליציה בשל מחלוקת אידיאולוגית. יש להדגיש שהיא לא כוללת מקרים של פיטורי שרים על-ידי ראש הממשלה. כפי שניתן לראות, מרבית מקרי הפרישה הגיעו על רקע מחלוקת בנושאים מדיניים-ביטחוניים. נושא בולט נוסף שעמד ברקע פרישות מהקואליציה הוא ענייני דת ומדינה.

כאמור, רק מעט מהפרישות הוליכו ישירות לסוף דרכה של הממשלה ולהקדמת הבחירות. מקרה מובהק כזה היה פרישתן, בזו אחר זו, של שלוש מפלגות הימין הקטנות (צומת, מולדת, תחייה) מממשלת הימין בראשות יצחק שמיר בשלהי 1991 וראשית 1992. פרישתן הקטינה את הקואליציה ל-59 ח"כים ובעקבות כך הוקדמו הבחירות לכנסת ה-13.

מקרה ידוע נוסף היה ההתפוררות המהירה של ממשלת אהוד ברק. פרישתה של מרצ, ולאחר מכן של המפד"ל, ישראל בעלייה וש"ס, הותירה את הקואליציה ללא רוב בכנסת. בעקבות כך נקבעו בחירות מיוחדות לראשות הממשלה בהן הובס ברק על-ידי מועמד הליכוד אריאל שרון.

ישנם מקריים גבוליים יותר. למשל, ייתכן כי פרישתה של מפלגת העבודה מממשלתו של אריאל שרון (נובמבר 2005) האיצה את החלטתו של ראש הממשלה להקים את קדימה ולהקדים את הבחירות. אך לא מן הנמנע שמהלכים אלה היו מתרחשים גם בלי הפרישה הזו. גם פרישתה של ישראל ביתנו בשלהי 2018 לא הביאה ישירות להקדמת הבחירות, אך הייתה מהגורמים המזרזים לה.

מקרי עבר בולטים של פרישת סיעות מהקואליציה