לפי ערוץ 14 ראש הממשלה לא יכול להפר את שלטון החוק כי הוא החוק
אפשר היה לצפות שהתגובות לתצהיר שהגיש ראש השב"כ לבג"ץ יעוררו אחת משתי תגובות: זעזוע מתוכן התצהיר, או מכך שראש השב"כ משקר. מתברר שיש גם אפשרות שלישית לפיה רונן בר דובר אמת, ולכן אשם

צילום: קובי גדעון, לע"מ
התצהיר של רונן בר חושף עובדות שככל שהן נכונות, אפילו באופן חלקי, היו צריכות להדיר שינה מכל מי שמאמין ושואף למדינה דמוקרטית, המבוססת על שלטון חוק וזכויות יסוד.
לאור חומרתן, אפשר היה לחשוב כי יובילו כל קורא לאחת משתי מסקנות אפשריות: או שבר אינו דובר אמת, ברוח תגובת ראש הממשלה לתצהיר, או שיש פה איום אמיתי על הדמוקרטיה הישראלית.
אולם, הכותרת הראשית באתר ערוץ 14 מיד לאחר פרסום התצהיר, מציעה אפשרות שלישית. "בר מודה שפעל בניגוד להוראות רה"מ פעם אחר פעם", אמרה כותרת הכתבה הראשית של אפרת ברינר, שהרי הוא מודה לדוגמה כי נדרש לפעול נגד מוחים ולא עשה כן כי לא מצא לכך עילה חוקית.
כלומר, הנחת המוצא בכתבה היא כי בר דובר אמת אך הסגיר עצמו שהודה כי לא שעה להוראות ראש הממשלה. משל היה מדובר בכל עובד שטוען שפוטר שלא כדין ועכשיו למעשה הודה בעצמו כי הפר את הוראות מעסיקו.
בהנחה שתפיסה זו משקפת עמדה קיימת בציבור הישראלי, הכותרת הראשית בערוץ 14 חושפת כי יתכן והמחלוקת הניצבת בפנינו כעת איננה נעוצה בוויכוח על העובדות אלא על התפיסה העקרונית של שלטון החוק בדמוקרטיה. השאלה העיקרית שמציבה עמדה זו איננה האם ראש הממשלה הורה לראש השב"כ לפעול בניגוד לדין, אלא האם כפיפותו של ראש השב"כ לראש הממשלה (ועל כך אין מחלוקת), מגבשת את מחויבותו לבצע כל הוראה – גם אם זו מנוגדת לבית המשפט, סותרת עקרונות יסוד של הדמוקרטיה או נעדרת סמכות חוקית. אם אכן כך, המשמעות של העמדה הזאת היא אחת: ראש השב"כ אינו כפוף יותר לשלטון החוק אלא רק לראש הממשלה. כי ראש הממשלה הוא החוק.
עמדה זו מאיימת על התפיסה הבסיסית ביותר של דמוקרטיה, לפיה כולם כפופים בפני שלטון החוק בין אם זה ראש הממשלה, ראש השב"כ או כל אזרח או אזרחית מן השורה כאשר הכפיפות היא לממלכה ולא למלך. אבל אם אכן עמדה זו משקפת את פרשנותם אפילו של חלק משרי הממשלה ותומכיה, כבר אין מדובר על איום במשבר חוקתי שבו חיכוך בין מערכת המשפט לממשלה יוביל לאי ציות נקודתי של הממשלה, אלא לשאלה אם הממשלה או העומד בראשה כפופים בכלל לחוק או לעקרונות היסוד של משטר דמוקרטי.
במדד הדמוקרטיה לשנת 2023 של המכון הישראלי לדמוקרטיה נמצא כי 35% מכלל הציבור תומכים בכך שהחלטה שמתקבלת על ידי ממשלה, המבוססת על רוב בכנסת, היא תמיד דמוקרטית (לעומת 50% מהציבור תומכים חושבים שהחלטה שמתקבלת על ידי הרוב אך מנוגדת לערכי יסוד דמוקרטיים — אינה דמוקרטית).
תפיסה זו, שמתבטאת בכותרת של ערוץ 14, מנוגדת לתפיסה של דמוקרטיה מהותית. היא מחזקת את צמצומה של הדמוקרטיה הישראלית למצב שבו שלטון החוק ופעולת הממשלה הם היינו הך, וכך לא נראית דמוקרטיה.
פורסם לראשונה בוואלה