סדנת שוויון בבחירות

מפגש מס' 5

רישום רשימות ופסילתן

פסילת רשימות ומועמדים -
הגנה על הדמוקרטיה או פגיעה בה?

הצעה לסדר 21 | מאת: עדי גלפרופ' מרדכי קרמניצר | 1 בדצמבר 2019

הוראות חוקתיות המתנות או מגבילות את זכות השתתפותן של רשימות ומפלגות בחיים הפוליטיים בשם עקרון "הדמוקרטיה המתגוננת" נמצאות במשך שנים רבות בליבתו של דיון ציבורי ער במדינות הדמוקרטיות וזכו לכתיבה ענפה בישראל ובמשפט המשווה. ככלל, אפשרות פסילתן של רשימות מעוררת אתגר חוקתי ראשון במעלה, שעיקרו איזון בין עקרונות דמוקרטיים וחירויות יסוד ובין זכותה של חברה להגן על ערכיה ועל עצם קיומה; אלא שנדמה כי איזון זה מורכב במיוחד בישראל.


ועדת הבחירות המרכזית –
מקצועית או פוליטית?

מחקר מדיניות 175 | מאת: ד"ר דנה בלאנדר | 30 ביוני 2022

ועדת הבחירות המרכזית היא הגוף המנהל את הבחירות בישראל ברמה הארצית. בעת בחירות הוועדה היא הלב הפועם של מערכת הבחירות מבחינה ארגונית. הוועדה, המורכבת ממליאה של נציגי הסיעות בכנסת היוצאת ולצידה מטה מקצועי, והשופט העליון היושב בראשה ממלאים שורה של תפקידים בניהול הבחירות ובארגונן, ובידיהם נתונות גם סמכויות מהותיות ושיפוטיות הדורשות שיקול דעת. מעוררת המחלוקת שבהן – פסילת רשימות ומועמדים.

למרות תפקידה החשוב של הוועדה בניהול הבחירות וההכרעות השיפוטיות של היושב בראשה, סמכויותיה ופעולתה אינן מוכרות לציבור ולא נחקרו דיין. מחקר זה מתאר את דרכי פעולתה של הוועדה ואת האופן שבו היא ממלאת את תפקידה בפסילת רשימות ומועמדים. המחקר מציג גם מבט משווה לגופים אחרים בעולם לניהול בחירות, וכן בוחן את משרעת סמכויותיו של היושב בראש הוועדה. לנוכח סקירה זו מוצגת שורה של המלצות לשינוי הרכב הוועדה וסמכויותיה, שתכליתן לקדם את השוויון בבחירות, להגן על הזכות להיבחר ולשמור על טוהר הבחירות.