מאמר דעה

שובו של הימין הלאומני בפולין: תמרור אזהרה גם לישראל

ניצחון הקואליציה הדמוקרטית בסוף 2023 הפיח תקווה שפולין בדרך לתיקון. אלא שבפועל הישגיה של הממשלה מוגבלים, ועתה קיים חשש שהנשיא החדש לא רק יעכב את תהליך השיקום, אלא אף יפעל להסגת הדמוקרטיה לאחור

| מאת:

Photo: REUTERS

ניצחונו של קרול נברוצקי בבחירות לנשיאות פולין אינו רק עניין פנים-אירופי, אלא גם איתות מטריד עבור הדמוקרטיה הישראלית. כפי שלמדנו בשנים האחרונות, שחיקתן של דמוקרטיות היא תהליך מהיר – אך שיקומן איטי, מורכב ורווי מהמורות.

נברוצקי, הנשיא הנבחר, נתמך לאורך קמפיין הבחירות על ידי מפלגת "חוק וצדק" השמרנית, ששלטה בפולין מ-2015 ועד סוף 2023, וכיום היא מפלגת האופוזיציה המרכזית. שמונה שנות שלטונה התאפיינו במתקפה רב-מערכתית על הדמוקרטיה בפולין – החל בהחלשת מערכת המשפט, דרך השתלטות על התקשורת הציבורית ופוליטיזציה של השירות הציבורי, ועד מאמצים לפגוע באקדמיה ובחברה האזרחית. הפגיעה בדמוקרטיה הפולנית הייתה עמוקה עד כדי כך, שבשנים האלה איבדה המדינה את מעמדה כדמוקרטיה מלאה על פי המדדים הבינלאומיים המובילים.

ניצחונה של הקואליציה הדמוקרטית בשלהי 2023 הפיח תקווה שפולין תשוב למסלול הדמוקרטי. עם זאת, עוד לפני הבחירות הנוכחיות לנשיאות התברר שהדבר אינו פשוט כל כך. זאת, בין היתר, לנוכח המבנה המשטרי בפולין, שבו הנשיא אינו ממלא תפקיד ייצוגי בלבד, אלא מחזיק בסמכות להטיל וטו על חקיקה ולעכב את כניסתו של חוק לתוקף באמצעות הפנייתו לבחינת בית המשפט החוקתי, שכל שופטיו מונו בידי השלטון הקודם.

הנשיא היוצא, שהיה גם הוא מקורב למפלגת "חוק וצדק", ניצל את סמכויותיו כדי לבלום חקיקה של הפרלמנט, כמו שינוי הרכב המועצה הממנה שופטים, כדי שתהיה מורכבת שוב מרוב של שופטים (ולא של נציגים פוליטיים). או חקיקה שהייתה אמורה להקל את הגישה להפלות.

הנשיא הנכנס, על פי הערכות שונות, צפוי לנקוט גישה לעומתית אף יותר, בפרט ביחס לכל ניסיון לקדם בחקיקה רפורמות שנועדו להשיב למערכת המשפט את עצמאותה, לעגן זכויות פרט, להרחיב את הגישה להפלות ולהכיר בזוגות חד-מיניים. בדומה למעשי הנשיא הקודם, ייתכן גם שנברוצקי יעניק חנינות לפוליטיקאים ממפלגת "חוק וצדק" שהורשעו בניצול לרעה של סמכויות ציבוריות, פעולה שעלולה להיות ניצול פוליטי מובהק של תפקידו.

בימים האחרונים נשמע בפולין החשש שהנשיא הנכנס יעשה שימוש בסמכויותיו כדי לשתק את הפרלמנט ולדחוף לבחירות מוקדמות, מהלך שעלול להשיב את מפלגת "חוק וצדק" לשלטון. במילים אחרות, ייתכן שהוא יפעל לערעור המערכת הדמוקרטית הקיימת וליצירת אי-יציבות מכוונת, על בסיס הגישה: "אם איננו בשלטון, אף אחד לא יהיה בשלטון".

כל זאת בזמן שמוסדות מפתח בפולין – בעיקר מערכת המשפט – עדיין מאוישים באנשים שמינה השלטון הקודם. מתברר שקשה לשקם את הדמוקרטיה לאחר שחיקה ממושכת שלה. למרות ניצחונה של הממשלה הדמוקרטית לפני כשנה וחצי, הישגיה בפועל מוגבלים, וכעת קיים חשש משמעותי שהבחירות לנשיאות לא רק יעצרו את תהליך השיקום, אלא גם יסיגו את הדמוקרטיה הפולנית עוד לאחור.

גם בישראל ראש השב"כ ונציב שירות המדינה, כפי שהבהיר בג"ץ רק לאחרונה, הם שומרי סף בעלי תפקיד מכריע בשאלה אם הדמוקרטיה תשרוד או תישחק. לישראל כדאי ללמוד מהניסיון הפולני על חשיבות ההגנה העקבית על מוסדות דמוקרטיים, לפני ששחיקתם תהיה קשה מדי לתיקון.


פורסם במקור בעין השביעית