מחקר

החרדים בבחירות לרשויות המקומיות 2024: בין התעצמות לפיצול

בבחירות לרשויות המקומיות שנערכו בפברואר 2024 ניכרה התחזקות משמעותית של הרשימות החרדיות, לצד פיצולים פנימיים ותחרות בין מועמדים ממסדיים. ניתוח עומק מגלה גם התחזקות של רשימות עצמאיות שפועלות מחוץ לממסד החרדי – תופעה שעשויה לשנות את כללי המשחק המקומיים

| מאת:

Photo by Chaim Goldberg/Flash90

תקציר

ניתוח פעילות נציגי החברה החרדית בבחירות לרשויות המקומיות בפברואר 2024 מעלה כמה ממצאים עיקריים:

  • דומיננטיות החרדים במועצות ברשויות המקומיות: לאורך השנים חל גידול ניכר בכוחן של הרשימות שיש להן זיקה למפלגות החרדיות בשלטון המקומי, ובבחירות 2024 נעשו יהדות התורה וש"ס שתי המפלגות הארציות שקיבלו את מספר הקולות הגבוה ביותר (כ-295,000 כל אחת). המפלגות החרדיות בכלל, ובפרט יהדות התורה, מצליחות בבחירות המקומיות יותר מבבחירות הארציות, וכמעט בכל הרשויות שבהן התמודדו רשימות חרדיות היה שיעור הקולות שהן קיבלו גבוה משיעור הקולות שקיבלו המפלגות החרדיות בבחירות הארציות. ישנם שני הסברים לתופעה זו:

    1. שיעור ההצבעה של חרדים בבחירות המקומיות גבוה בהרבה מזה של יהודים לא-חרדים.

    2. בבחירות המקומיות המפלגות החרדיות בכלל, ודגל התורה וש"ס בפרט, מצליחות לפנות לקהל רחב יותר מהקהל התומך בהן בבחירות הארציות.

  • פיצולים פנימיים: המאפיין הבולט בבחירות המקומיות ב-2024 בחברה החרדית הוא ריבוי הפיצולים בתוך המפלגות הממסדיות החרדיות, שהביא גם לעלייה ניכרת במידת התחרותיות של הבחירות. בניגוד לעבר, שבו התאחד הממסד החרדי כמעט תמיד סביב מועמד מוסכם, בבחירות 2024 התמודדו מועמדים ממסדיים חרדים זה מול זה על תפקיד ראש הרשות.

  • רשימות ללא זיקה למפלגות החרדיות הממסדיות: בבחירות 2024 חלה עלייה קלה בכוחן של רשימות עצמאיות הפועלות ללא זיקה ממסדית ורבנית, ככל הנראה בשל הפיצולים הפנימיים בתוך הממסד החרדי.