צוות המכון הישראלי לדמוקרטיה
להורדת התמונה

פרופ' מרדכי קרמניצר

עמית בכיר בתוכנית להגנה על ערכים ומוסדות דמוקרטיים ובתוכנית לאתיקה שלטונית ומאבק בשחיתות

תחומי המומחיות שלו הם משפט פלילי, משפט ציבורי (חוקתי ומינהלי), משפט צבאי, זכויות אדם, חינוך לדמוקרטיה (אזרחות), ביטחון ודמוקרטיה, יחסי יהודים־ערבים, שחיתות שלטונית, מידתיות.
כיהן בכמה ועדות ממשלתיות, בכללן הוועדה לטיפול מערכתי באלימות שוטרים, הוועדה לבחינת לימודי האזרחות בישראל, הוועדה לטיפול מערכתי במשמעת בשירות המדינה, הוועדה לעניין הרשעה על סמך הודאה ולעניין משפט חוזר והוועדה הציבורית לבחינת מדיניות הענישה והטיפול בעבריינים.

הכין עם פרופ' ש"ז פלר הצעה לחלק כללי חדש לחוק העונשין עבור משרד המשפטים. ב־2007 עמד בראש הצוות שמינה שר המשפטים לבחינה של יסודות עבירות ההמתה.

פרופ‘ קרמניצר הוא פרופסור (אמריטוס) בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים, לשעבר דיקן הפקולטה ונשיא מועצת העיתונות.

 

תמונה: עודד אנטמן

מאמרים סרטונים ספרים

פרסומים אחרונים מאת פרופ' מרדכי קרמניצר

הרשעות על סמך הודאות – האם ניתן לצמצם הרשעות שווא?
נייר עבודה

הרשעות על סמך הודאות – האם ניתן לצמצם הרשעות שווא?

במרכז ההצעה לסדר שלהלן ניצב הרעיון לפיו נקיטת אמצעים הפוגעים בגרעין הקשה של כבוד האדם חייבת להביא לפסילת ההודאה. האפשרות לפסול הודאות היא אמצעי הרתעה מן המדרגה הראשונה, שאין טוב ממנו, על מנת להבטיח התנהגות כדין של חוקרים ומיגור של תופעת הרשעות השווא.

חופש ההפגנה בישראל ובעולם: הזכות מחייבת הגנה חוקית וחוקתית
סקירה

חופש ההפגנה בישראל ובעולם: הזכות מחייבת הגנה חוקית וחוקתית

על רקע הניסיונות לערער על הזכות להפגין, מסמך זה מציג בקצרה מושכלות יסוד הנוגעות לזכות זו מזווית תיאורטית והשוואתית. המאמר סוקר דוגמאות הממחישות את מרכזיותה של הזכות בישראל על רקע המורשת היהודית וההיסטוריה הישראלית ובוחן סוגיות קונקרטיות העומדות על סדר היום בראי הפסיקה.

שינויי המשטר הצפויים רוכבים על שקר
מאמר דעה

שינויי המשטר הצפויים רוכבים על שקר

כבר היום לא ניתן למנות שופט שהקואליציה אינה תומכת במינויו. ההצעות לשינוי שיטת המינוי מבקשות להעניק כוח מוחלט לפוליטיקאים, שאינם כשירים לבחינת האיכות המקצועית של מועמדים לשפיטה.

לתקן. לא לבטל
מאמר דעה

לתקן. לא לבטל

למעלה מעשור שנים שהמכון הישראלי לדמוקרטיה תומך בתיקון נוסח העבירה של מרמה והפרת אמונים ובהחלפתו בנוסח מעודכן יותר, אך לא בביטול העבירה ולא בביטול ההוראה המהותית הגלומה בה. התיקון הוא צעד חשוב במלחמה בשחיתות השלטונית. ביטול העבירה הוא כניעה לה

ההחלטה שלא לאשר את תיקון כתב האישום נגד נתניהו - משחק או אמת?
מאמר דעה

ההחלטה שלא לאשר את תיקון כתב האישום נגד נתניהו - משחק או אמת?

החלטת בית המשפט היא מעניינת במיוחד דווקא בהיבטים היותר עקרוניים והיותר כלליים, היבטים שנעדרו כמעט כליל מן השיח הציבורי.

יש שתי דרכים למסגר את ההליך הפלילי: לפי האחת,  מדובר במאבק כוחות בין התביעה לבין ההגנה, מעין דו קרב או תחרות  מוחות ביניהם. לפי השנייה, מדובר בהליך שהמאפיין העיקרי שלו אינו צורתו אלא תכליתו, ותכליתו היא גילוי האמת לשם עשיית צדק. נראה כי גם מבחינה עניינית וגם מבחינת אמון הציבור בהליך הפלילי, מתחייבת העדפתה של הדרך השנייה.

בג"ץ והזכות לשוויון
מאמר דעה

בג"ץ והזכות לשוויון

השבוע דחה בג"ץ עתירה בעניין אפליית המיעוט הערבי בהקצאות לשימור ושיקום של אתרי מורשת, לפי תוכנית שמנוהלת על ידי המשרד לירושלים ומורשת. יש להצטער על כך שבמקום להגן על המיעוט ועל זכותו לשוויון וכבוד, בחר בית המשפט בדרך של הקטנת ראש ושל הפניית עורף למיעוט

סרטונים מאת פרופ' מרדכי קרמניצר

play
play
חוות דעת

חוק נאמנות בתרבות - פגיעה בחופש הביטוי

המכון הישראלי לדמוקרטיה נגד חוק נאמנות בתרבות: "ניסיון ליצור אומנות מגויסת, לפגוע בחופש הביטוי והיצירה ולהביא לצנזורה פנימית במוסדות התרבות"

play
חוות דעת

דיוני חוק החרם- חוסר כבוד כלפי ההכרעה המשפטית

המכון הישראלי לדמוקרטיה לקראת הדיון בחוק החרם: "ההצעה פוגעת בחופש הביטוי הפוליטי שהוא ערך דמוקרטי עליון - תחת הגדרה עמומה"

play
קמפיין

חד הצדדיות של חוק הלאום

חוק הלאום אושר במחטף בוועדה מיוחדת בכנסת, וצפוי לעלות היום להצבעה בקריאה ראשונה במליאה. כן, זה אותו חוק לאום שפירק את הקואליציה הקודמת, והפעם ללא הביטוי "מדינה יהודית ודמוקרטית ברוח הכרזת העצמאות" שהיה בכל הנוסחים הקודמים.

ספרים מאת פרופ' מרדכי קרמניצר